wEdERiK dE bACkeR
Winkelwagentje 0

HIER WOONT MAMA NU

PODCASTREEKS

In Europa belanden kinderen soms in de gevangenis. Niet omdat ze iets fout hebben gedaan, maar omdat ze het kind zijn van een veroordeelde, beklaagde of geïnterneerde vrouw. De podcastreeks ‘Hier woont mama nu’ laat horen hoe dat voor hen voelt. Wederik De Backer en Katrin Lohmann nemen u vier afleveringen lang mee achter de muren van de moeder-kindafdeling in de gevangenis van Brugge.

Het lijkt er wat op een aftands kinderdagverblijf. De zeven dwergen van Sneeuwwitje staan op de muur geschilderd. Er zijn kinderbadjes en verzorgingskussens. Je hoort er het gehuil van baby’s en kirrende peuters door de gangen galmen. Er is een binnenkoer met speeltoestellen en een bankje om te rusten.

De dag dat de kinderen drie worden, moeten ze de gevangenis verlaten, ook al blijven sommige mama’s achter in de gevangenis. En elke dag dat die derde verjaardag dichterbij komt, is een dag dichter bij het afscheid van moeder en kind.

Met steun van Fonds Pascal Decroos, Sabam for Culture en Radio Begijnenstraat. En met dank aan het personeel en de directie van de vrouwenafdeling van de gevangenis van Brugge.

Een reeks voor De Standaard van Katrin Lohmann & Wederik De Backer
Extra montage, opnames en redactie: Katoo De Langhe
Muziek: An Pierlé en Loesje Maieu
Beeld: Martha Maieu
Foto’s: Alexander Meeus

 
Ik gebruik nooit het woord cel. Het is een kamer.
— Sabah

03-Wit-vlak.jpg

SCHROOT/HOOP

fictiePODCAST

Een versleten jas die je vele winters warm hield, gooi je die zomaar weg? Of een peper-en-zoutstel dat al generaties lang in je familie wordt doorgegeven? Wat als deze objecten zouden kunnen praten? Zou je ze dan nog als schroot aanzien?

Deze vragen vormen het uitgangspunt van Schroot/Hoop, een nieuwe fictiepodcast waarin tien schijnbaar vervangbare objecten achtergelaten in een kringwinkel hun verhaal mogen vertellen, hopend op een redding. De makers willen zo immaterieel erfgoed capteren en laten herleven. Want elk object heeft een verhaal en ook voor schroot is er hoop!

De tien voorwerpen krijgen in de DING Vitrine een fysiek podium waar ze geconfronteerd worden met soortgelijke stukken uit de collectie van Design Museum Gent. Waarom belandt het ene object op de schroothoop en het andere in een museale collectie?

Concept: Stijn Dickel, Pieter Blomme & Wederik De Backer
Interviews & montage: Pieter Blomme (Relaas)
Muziek & sound design: Stijn Dickel (Aifoon)
Montage & redactie: Yves De Mol & Hannah Lyssens
Script & montage: Wederik De Backer

Schroot / Hoop is een project met steun van Stad Gent, Collectie van de Gentenaar, Sabam For Culture en Urban Innovative Actions (UIA), in samenwerking met Collectie van de Gentenaar, Kringwinkel Ateljee, Victoria Deluxe en Design Museum Gent.

 
Mensen komen naar mij als ze iets nodig hebben. Steun, genezing, troost.
Maar een Mariafleske uit Lourdes: dat is eigenlijk een fles Spa met een duur hoedje op?
— Een Mariaflesje uit Lourdes

03-Wit-vlak.jpg

MISTLICHT

PODCASTREEKS

Wat doet dementie met een mens? In de Radio 1-podcast 'Mistlicht' gaat Sven Speybrouck op zoek naar lotgenoten van zijn moeder. Hij luistert naar mensen met dementie, naar de mensen die voor hen zorgen en naar experts, in een poging het ongrijpbare te begrijpen en houvast te vinden, voor zichzelf maar ook en vooral voor iedereen die vroeg of laat met dementie te maken krijgt. Ontdek de vijfdelige reeks op VRT MAX.

Op de Instagram-pagina van Sven Speybrouck staat een foto van zijn mama. Het beeld is wazig. Dat was zij toen ook al. Het moet rond die tijd geweest zijn dat stilaan duidelijk werd dat ze dementie had. Ergens in de mist in haar hoofd zijn moeder en zoon elkaar kwijtgeraakt. Jaren later is die foto van zijn mama het vertrekpunt van de podcast 'Mistlicht', een zoektocht naar wat dementie met een mens doet.

'Mistlicht' is een podcast van Radio 1 in samenwerking met Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

Een reeks van Sven Speybrouck & Wederik De Backer
Muziek: Frederik De Clercq
Beeld: David Boon

 
Wat doet dementie met een mens?

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
03-Wit-vlak.jpg

MIJN SCHULD

PODCASTREEKS

Hoe leef je met het onomkeerbare? In deze zesdelige podcast van NRC en De Standaard onderzoeken Roos van Ees en Wederik De Backer een leven met schuld.

Achter iemands rug om roddelen, niet genoeg thuis zijn voor de kinderen, je moeder wegdrukken als je ziet dat ze belt. Iedereen heeft weleens met zijn geweten geworsteld. Het is het pijnlijke gevoel wanneer je beseft dat je verkeerd gehandeld hebt.

Maar er bestaat ook schuld die ondraaglijk is. Hoe is het als jouw schuld echt schade heeft berokkend bij een ander?

In deze zesdelige podcastserie gaan Roos van Ees en Wederik De Backer in gesprek met mensen die die ieder op hun eigen manier een fout hebben gemaakt. Ook nodigden ze drie experts uit om hun getuigenissen te beluisteren: officier van justitie Disa Jironet, psycholoog Frans Schalkwijk, en filosoof en theoloog Ger Groot. Elke aflevering onderzoeken Roos en Wederik, samen met deze experts, een aan schuld gerelateerd thema, zoals zonde, straf, intentie en vergeving.

Deze podcast werd gemaakt met steun van Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) en de Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs.

‘Mijn Schuld’ is een podcast van NRC & De Standaard.

Presentatie: Roos van Ees
Redactie & regie: Roos van Ees en Wederik De Backer
Sound design & montage: Wederik De Backer
Extra redactie: Rahul Gandolahage
Extra montage: Pieter Bakker, Emma Ducheyne, Matthias van Gysel, en Jeroen Dejonghe
Muziek: Frederik De Clercq (Studio Ree)
Eindredactie: Mirjam van Zuidam
Mixage: Sander Weemaes
Trailers: Joris Van Damme
Beeld: Roos van Ees
Artwork: Yannick Roger Mortier

 
Ik heb met buikpijn die operatie afgemaakt. En toch tegen beter weten in tegen jezelf zeggen: misschien komt het wel goed.
— Shirin (Aflevering 3)

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
03-Wit-vlak.jpg

ZAAD ZONDER NAAM

PODCASTREEKS

De podcastreeks ‘Zaad Zonder Naam’ vertelt in vijf afleveringen het verhaal van één dokter, één moeder, één donor en één donorkind. Ze luisteren naar elkaars verhaal en vertellen over wat het met hen doet. Zo hopen we begrip los te weken bij vier personen, die dezelfde omstandigheden op een compleet andere manier beleefden: voor de een triomfantelijk pionierswerk, voor de ander een traumatische familiekroniek.

De reeks geeft het woord aan een vooruitstrevende dokter met een DIY-mentaliteit, een man die zijn echtscheiding moest financieren, een vrouw die de onvruchtbaarheid van haar man toedekte en een donorkind op zoek naar haar roots. Allemaal moeten ze omgaan met een wereld die veranderd is op manieren die ze niet hadden voorspeld.

Een podcastreeks van De Standaard.
Met de gewaardeerde steun van Fonds Pascal Decroos.

Interviews & regie: Tinne Claes & Wederik De Backer
Montage & redactie: Sanne Van Otten & Emma Ducheyne
Sound design & montage: Wederik De Backer
Muziek: Tim Liebaert
Beeld: Penelope Deltour
Mix: Joris Van Damme
Stem intro & outro: Lise Bonduelle
Chef podcast: Bart Dobbelaere

 
Ik zou graag eens één van die kinderen zien. Wat gaan ze vinden van mij? Want ik ben ten slotte hun vader.
Misschien vinden ze mij wel niets. En denken ze: wat is dat voor één?
— Marc (de donor)

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
03-Wit-vlak.jpg

HET MIRAKEL VAN SCHUMAN

PODCASTREEKS

De geschiedenis van de EU is niet op één dag geschreven. Het is het verhaal van een manifest dat op sigarettenblaadjes is neergeschreven; het verhaal van Robert Schuman, 'de Vader van Europa', voor wie het Vaticaan op zoek is naar een heus mirakel.

Het verhaal ook van erfvijanden die toenadering zochten; het verhaal van Europese rechters die recht spreken over opblaaspoppen en bananen; het verhaal van mensen in crisis en nood, maar ook het verhaal van een vergeten genocide. Volg professor Hendrik Vos en Sven Speybrouck op hun roadtrip door Europa, langs plekken met een historische waarde, en geniet van anekdotiek, tragiek en humor.

Redactie & research: Ineke Van Velzen en Joyce de Badts
Digitaal & Video: Jana Pollet & Robin Bervoets
Productie: Winne Henckens
Voorbereiding: Stijn Ombelets
Financiën: Fien Reekmans
Eindredactie digitaal: Hendrik De Smet
Mixage: Joris Van Damme
Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq)
Presentatie: Hendrik Vos & Sven Speybrouck
Regie & Montage: Wederik De Backer

‘Het Mirakel Van Schuman’ werd uitgezonden op VRT Radio 1.

 
Als er iemand voor vrede gezorgd heeft in Europa, dan is het Robert Schuman.
— Hendrik Vos
 
 

03-Wit-vlak.jpg

DE VOORZITTERS

PODCASTREEKS

In vier afleveringen leiden de vier (oud)-voorzitters van het Vlaams Parlement ons rond door de gangen, hallen, bureaus en achterkamers van het imposant Vlaams parlementsgebouw. Op de plekken die voor hen het meest betekenen, vertellen ze verhalen over geheime besprekingen, ruzies en oprechte emotie, teleurstelling en triomf.
Oud-politiek journalist Marc Van de Looverbosch confronteert de voorzitters ook met vier parlementaire antagonisten. Wat hebben ze gemeen? En waar verschillen ze grondig met elkaar? De podcastreeks ‘De Voorzitters’ is een unieke kijk in de coulissen van het Vlaams Parlement.

Een podcastreeks van Radio 1, in samenwerking met het Vlaams Parlement.

Interviews: Marc Van de Looverbosch
Regie, sound design & montage: Wederik De Backer
Muziek: Frederik De Clercq (Studio Ree)
Beeld: Robin Bervoets

‘De Voorzitters’ werd verspreid als Radio 1-podcast en uitgezonden bij ‘Zandman’, op Radio 1.

 
Toen ik de eerste keer verkozen werd als parlementair, had ik een heel bescheiden gevoel. Ik ging achteraan zitten, helemaal bovenaan. Een backbencher, zoals De Croo dat zegt.
— Jan Peumans

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
03-Wit-vlak.jpg

TIJD ZAL ONS LEREN

RADIODOCUMENTAIRE

“Het waren de kolonisten die de geschiedenis schreven, niet de verzetsstrijders”, weet Romana Vrede. Dat moet anders. In ‘Tijd Zal Ons Leren’ gaat de acteur en theatermaker Romana Vrede, samen met muzikant en performance artist OTION op zoek naar de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen geschiedenis van ruim honderd zwarte, bruine en witte verzetsstrijders ten tijde van de transatlantische en de Indische slavernij. Tijd zal ons leren is een productie van Romana Vrede en OTION voor het Nationale Theater.

Door Maartje Duin & Wederik De Backer

‘Tijd Zal Ons Leren’ werd uitgezonden bij OVT (NPO Radio 1) en als DOCS-podcast.

 
Ik rouwde om mijn moeder die twee maanden geleden is overleden. Ik rouwde ineens omdat ik me besefte dat zij hier in Nederland iedere dag heeft gevochten voor ons.
— Romana Vrede

“Het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw maar door de jager”, zegt een Afrikaans spreekwoord. Zo ging het ook met onze vaderlandse geschiedenis. De standbeelden, de lofliederen, de mythes zijn altijd voorbehouden geweest aan de kolonisten, niet aan de verzetsstrijders die zich met hand en tand verweerden. Pas nu komen er, voetje voor voetje, andere helden bij. Theatermaker en acteur Romana Vrede wil de geschiedenis herschrijven vanuit het perspectief van de leeuw, vanuit het verzet. Samen met muzikant Otion maakt ze een voorstelling over de 127 verzetstrijders. Interviews: Maartje Duin Montage Wederik de Backer Met dank aan het team van Het Nationale Theater, met name geluidstechnici Ivo Pas, Alexander Kramer en Lennert Esser.


Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
03-Wit-vlak.jpg

3 MINUTEN STILTE

AUDIOFICTIE

Een twintiger zit op de achterbank van een auto. Vooraan zitten zijn ouders, die al meer dan twintig jaar gescheiden zijn.
Dit is een verslag van een autorit, gehuld in stilte.
Een kort audioverhaal, gebaseerd op ware feiten.

----

Winner of 'The Burning Mic' at the Berliner Hörspiel Festival 2020.
Winnaar van het UK International Radio Drama Festival 2021.

Link to the English transcript.

 
Mijn moeder had op voorhand gezegd: ‘Ik wil dat gerust doen, maar daarvoor moet dat nog niet plezant zijn.’
 

Een twintiger zit op de achterbank van een auto. Vooraan zitten zijn ouders, die al meer dan twintig jaar gescheiden zijn. Dit is een verslag van een autorit, gehuld in stilte. Een kort audioverhaal, gebaseerd op ware feiten. ---- Nominated for 'The Burning Mic' of the Berliner Hörspiel Festival 2020. Nominated for UK International Radio Drama Festival 2020. Nominated for Grand Prix Nova (Romania) 2020.


03-Wit-vlak.jpg

NAAR INSTANBUL

RADIODOCUMENTAIRE

Op 21 november 2017 vertrekt de vader van Michael en Amber naar Istanbul. Een paar weken later worden broer en zus gebeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de mededeling: ‘Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul. Waar hij nu is weten we niet.’ Acteur Michaël Bloos en cultuursocioloog Amber Bloos maken, samen met radiomaker Wederik De Backer en muzikant Marc Alberto, de radiodocumentaire Naar Istanbul over de zoektocht naar hun vader. Via Whatsapp-audioberichten met clues en to do’s volg je de zoektocht van broer en zus naar hun vader. Niet alleen daar in Istanbul maar ook hier in Nederland zoeken ze naar contact met hun vader en naar hun eigen geschiedenis.

Door Amber Bloos, Michaël Bloos & Wederik De Backer
Montage & Mixage: Wederik De Backer
Muziek: Marc Alberto.

‘Naar Istanbul’ werd begeleid door Ottoline Rijks en uitgezonden op NPO Radio 1.

 
TV-show 2.png
Jochem is psychotisch geworden in Istanbul. We weten niet hoe hij er aan toe is. We moeten naar Istanbul, Amber en ik.
— Michaël, via Whatsapp
 

Op 21 november 2017 vertrekt de vader van Michael en Amber naar Istanbul. Een paar weken later worden broer en zus gebeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de mededeling: ‘Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul. Waar hij nu is weten we niet.’ Acteur Michaël Bloos en cultuursocioloog Amber Bloos maken, samen met radiomaker Wederik De Backer en muzikant Marc Alberto, de radiodocumentaire Naar Istanbul over de zoektocht naar hun vader. Via Whatsapp-audioberichten met clues en to do’s volg je de zoektocht van broer en zus naar hun vader. Niet alleen daar in Istanbul maar ook hier in Nederland zoeken ze naar contact met hun vader en naar hun eigen geschiedenis. Muziek: Marc Alberto


Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
03-Wit-vlak.jpg

LOCKED UP IN LOCKDOWN

 

PODCAST

Voorjaar 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt.

‘Locked up in lockdown’ is een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld. Bezoek ontvangen mogen ze niet meer, ook het grootste deel van de activiteiten gaat niet meer door, maar telefoneren kan wel nog. Vanuit een grijs gevangeniskantoor krijgen ze elke week één uur de tijd voor een interview via de telefoon.

Het Vlaamse gevangenisradioproject Radio Begijnenstraat maakt tijdens deze periode een inbel-radioshow met drie generaties geïnterneerden. Zij zijn ervaringsdeskundigen in isolement. En terwijl de gevangenis tijd nog trager tikt dan anders, vertellen Yani, Manuel en Werner hoe zij deze lockdown beleven.

Deze documentaire is niet alleen een portret van verloren levenslust en doodnormale dromen van drie generaties geïnterneerde mannen, maar ook een getuigenis van een ontoereikend interneringsbeleid, waarin er nog steeds een tekort aan gepaste zorg is voor psychisch zieke daders.

Een podcast van Katrin Lohmann & Wederik De Backer Muziek: Liesa Van Der Aa
Deze podcast werd gemaakt voor Apache, met steun van van hell-er / Radio Begijnenstraat, Stad Antwerpen en Fonds Pascal Decroos Voor Bijzondere Journalistiek.

 
We zijn vergeten mannen. In een vergeetput gestoken. Zo van: laat ze maar zitten, ze zitten daar goed.
— Manuel
 

Maart 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt. ‘Locked up in lockdown’ is een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld. Bezoek ontvangen mogen ze niet meer, ook het grootste deel van de activiteiten gaat niet meer door, maar telefoneren kan wel nog. Vanuit een grijs gevangeniskantoor krijgen ze elke week één uur de tijd voor een interview via de telefoon. Het Vlaamse gevangenisradioproject Radio Begijnenstraat maakt tijdens deze periode een inbel-radioshow met drie generaties geïnterneerden. Zij zijn ervaringsdeskundigen in isolement. En terwijl de gevangenis tijd nog trager tikt dan anders, vertellen Yani, Manuel en Werner hoe zij deze lockdown beleven. Deze documentaire is niet alleen een portret van verloren levenslust en doodnormale dromen van drie generaties geïnterneerde mannen, maar ook een getuigenis van een ontoereikend interneringsbeleid, waarin er nog steeds een tekort aan gepaste zorg is voor psychisch zieke daders. Een podcast van: Katrin Lohmann & Wederik De Backer Muziek: Liesa Van Der Aa Met steun van hell-er/ Radio Begijnenstraat, Stad Antwerpen en Fonds Pascal Decroos Voor Bijzondere Journalistiek.


03-Wit-vlak.jpg

MOEDERS TEN LASTE

PODCASTREEKS

Moeders ten laste is het verhaal van drie alleenstaande vrouwen die na een leven van hard werken, kinderen opvoeden en een voortdenderend leven moeten vaststellen dat er op het einde van de rit geen rijkdom, maar een hel aan facturen wacht. Het zijn drie verhalen over vrouwen die, gewoon omdat ze vrouw zijn, een groter risico hebben gehad om in de armoede terecht te komen. Want, nog steeds is er een loonkloof van 21% en een pensioenkloof van 31% tussen mannen en vrouwen.

Deze podcastreeks belicht drie profielen, drie vrouwen, die lijden onder deze lacune:

  • Monique, een gescheiden vrouw, die altijd de zorg voor de kinderen op zich nam.

  • Tin, een weduwe, die zelf geen pensioen opbouwde, en geen recht heeft op een weduwepensioen.

  • Fabienne, een meewerkende echtgenote, die als mede-zelfstandige geen pensioen opbouwt.

Interviews: Justine Vergotte & Wederik De Backer
Muziek: Tim Liebaert
Illustraties: Anne Manteleers

Deze podcastreeks werd gemaakt voor Radio 1, met steun van Fonds Pascal Decroos Voor Bijzondere Journalistiek.

Winnaar van de Belfius Persprijzen 2020.
Genomineerd voor de Prix Europa 2020.

 
MOEDERSTENLASTE.jpg
Ik wil nu geen geld van mijn kinderen aannemen. Dat doe je niet op mijn leeftijd. Als je met pensioen bent, is het de gewoonte dat je als moeder iets gééft aan je kinderen.
— Monique
 

'Moeders ten laste' is het verhaal van drie alleenstaande vrouwen die na een leven van hard werken, kinderen opvoeden en een voortdenderend leven moeten vaststellen dat er op het einde van de rit geen rijkdom, maar een hel aan facturen wacht. Het zijn drie verhalen over vrouwen die, gewoon omdat ze vrouw zijn, een groter risico hebben gehad om in de armoede terecht te komen. Want, nog steeds is er een loonkloof van 21% en een pensioenkloof van 31% tussen mannen en vrouwen. Deze podcastreeks belicht drie profielen, drie vrouwen, die lijden onder deze lacune: - Monique, een gescheiden vrouw, die altijd de zorg voor de kinderen op zich nam. - Tin, een weduwe, die zelf geen pensioen opbouwde, en geen recht heeft op een weduwenpensioen. - Fabienne, een meewerkende echtgenote, die als mede-zelfstandige geen pensioen opbouwt.


03-Wit-vlak.jpg
 

LEOPOLDPARK

AUDIOFICTIE

Na een reeks tegenslagen, beslissen Lumana en zijn moeder Katrin om hun kleine aftandse zoo te sluiten. Ze laten Duitsland achter zich en kopen een stuk land in Congo.  Hij werkt - samen met zijn moeder - een nieuw concept uit: Leopoldpark, een koloniaal belevingspark, waar toeristen de rol van kolonist of gekoloniseerde op zich kunnen nemen en zo al doende ervaren hoe onderdrukking voelt.  Een avonturenpark waar toeristen kunnen ervaren wat het betekent om te koloniseren en te koloniseren. Op die manier hoopt Lumana dat de bezoekers vergelijkbare situaties in de toekomst kunnen herkennen en vermijden.

“We moeten leren uit de fouten van het verleden”, zegt hij. “En leren, dat doe je het beste al doende.”

Leopoldpark is een satirische radioreeks van Lucas Derycke en Wederik De Backer, voor de Duitse radio-omroep WDR.
De reeks werd uitgezonden in december 2018.

Scenario: Wederik De Backer en Lucas Derycke
Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq) en Princesse Mansia M’Bila.
Stem: Ursula Werner, Elvis Clausen, Eric Kabongo, Melodie Wakivuamina, Robert Reuter, Dominic Vratz, Jelle De Beule, Sebastian Krähenbühl, Krunoslav Sebrek, Benjamin Höppner, Vera Turpyn, Daniel Breitfelder, Mareike Beykirch, Altine Emini, Patrick Rameau, Rabea Wyrwich, Anna Lucia Gualano,  Johannes Benecke, Pieter Bouwman, Moritz Führmann, Kordula Leiße, Michael Müller en Andreas Helgi Schmid.
Vertaling: Angela Kuhk
Regieassistent: Hanna Steger
Regie: Wederik De Backer en Lucas Derycke
Dramaturgie: Christina Hänsel

 
In ‘koloniseren’ zit het woord ‘leren’. We moeten leren uit de fouten van het verleden. En dat doe je het beste al doende.
— Lumana
 
 


03-Wit-vlak.jpg

DE S53

RADIODOCUMENTAIRE

Het station van Gent-Sint-Pieters, België. Twintig voor elf ‘s avonds. Over twee minuten vertrekt de S53, de laatste trein van Gent-Sint-Pieters naar Beervelde.
Een treinbegeleider kijkt naar een groep twintigers wat verderop. Tientallen dik ingepakte reizigers staan te wachten op de trein naar Beervelde, een piepklein dorp in Oost-Vlaanderen.
Het zijn transmigranten: ze zijn illegaal in België maar vragen geen asiel gaan omdat ze liever naar Engeland willen. Vanuit Beervelde proberen ze te voet de snelwegparking langs snelweg E17 te bereiken. Daar de vrachtwagen op, richting Calais.
Elke avond opnieuw riskeren jonge mannen en vrouwen hun leven om Engeland te bereiken.

'De S53' is een portret van mensen die de grote krantenkoppen zien voorbijtrekken, maar er niets aan doen. Want wat kunnen ze doen? Wat kunnen ze veranderen? Wat kan je doen voor mensen die L'autre Côté proberen te bereiken?

Interviews & Regie: Tinne Claes & Wederik De Backer
Montage & Mixage: Wederik De Backer
Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq).

‘De S53’ werd begeleid door Ottoline Rijks en uitgezonden op NPO Radio 1.

Met de steun van Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

Winnaar van Meestervertellers, de beste journalistieke verhalen van 2019.

 
S53 - met logo's.jpg
Ik ben alleen naar hier gekomen. Ik ben vertrokken toen ik elf was, samen met een buurmeisje. ‘s Nachts. Zonder het mijn familie te zeggen.
— Meisje uit Eritrea
 
Logo-Meestervertellers-VERTEL500px.png
 
 

Het station van Gent-Sint-Pieters, België. Twintig voor elf ‘s avonds. Over twee minuten vertrekt de S53, de laatste trein van Gent-Sint-Pieters naar Beervelde. Een treinbegeleider kijkt naar een groep twintigers wat verderop. Tientallen dik ingepakte reizigers staan te wachten op de trein naar Beervelde, een piepklein dorp in Oost-Vlaanderen. Het zijn transmigranten: ze zijn illegaal in België maar vragen geen asiel gaan omdat ze liever naar Engeland willen. Vanuit Beervelde proberen ze te voet de snelwegparking langs snelweg E17 te bereiken. Daar de vrachtwagen op, richting Calais. Elke avond opnieuw riskeren jonge mannen en vrouwen hun leven om Engeland te bereiken. 'De S53' is een portret van mensen die de grote krantenkoppen zien voorbijtrekken, maar er niets aan doen. Want wat kunnen ze doen? Wat kunnen ze veranderen? Wat kan je doen voor mensen die L'autre Côté proberen te bereiken? --- Interviews & Regie: Tinne Claes & Wederik De Backer Montage & Mixage: Wederik De Backer Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq)


03-Wit-vlak.jpg

ALMANAK

AUDIOFICTIE

Tientallen jaren lang was zaal De Meibloem in de Brugse Poort in Gent the place to be voor de bewoners van de Brugse Poort. In haar lange geschiedenis was De Meibloem een socialistische feestzaal, een jeugdclub en een cinema.Kortweg: een bijzondere plek, waar elke bewoner bijzondere herinneringen aan heeft. De één vond er zijn eerste liefde op het eerste verdiep van Cinema Rio, de ander waggelde er voor het eerst dronken buiten in de T-Klub.

De Meibloem is er niet meer, de verhalen en anekdotes wel. Wederik De Backer trok de wijk en de archieven in, op zoek naar de mooiste anekdotes over de Brugse Poort en zijn bewoners. Aan de hand van die anekdotes maakte hij ‘Almanak’, een luisterspel over De Meibloem.

‘Almanak’ is een kruising tussen feit en fictie, verteld door buurtbewoners, gespeeld door acteurs. Oral history met een hoek af. Over het eerste verdiep van Cinema Rio, de T-Klub en De Internationale.

Een Gents hoorspel, met Gentse acteurs, over de mooiste wijk van Gent.
Met de stemmen van Simon De Winne, Brenda Bertin, Guido Lauwagie, Aziz Boukhzar, Margriet Bruggeman, Marthe Schneider, Yousef Zayyani en Luk De Bruyker.

Gemaakt in opdracht van DeKoer.

‘Almanak’ werd in 2017 ‘Best European Radio Drama’ op de prestigieuze Europese mediaprijs Prix Europa, en won prijzen op het UK International Radio Drama Festival in Engeland, The International Sarah Awards in New York, de Gran Prix Nova in Roemenië en de Prix Marulic in Kroatië.

Link to the English transcript.

 
Wat staat op het venster?
’MAROKKAANSE BAKKERIJ’
Als je een Turks brood wilt, moet je maar naar een Turkse bakker gaan.
 

Almanak, zeven dagen in de Brugse Poort. Een audioverhaal over De Meibloem. Tientallen jaren lang was zaal De Meibloem in de Brugse Poort in Gent the place to be voor de bewoners van de Brugse Poort. In haar lange geschiedenis was De Meibloem een socialistische feestzaal, een jeugdclub en een cinema. Kortweg: een bijzondere plek, waar elke bewoner bijzondere herinneringen aan heeft. De één vond er zijn eerste liefde op het eerste verdiep van Cinema Rio, de ander waggelde er voor het eerst dronken buiten in de T-Klub. De Meibloem is er niet meer, de verhalen en anekdotes wel. Wederik De Backer trok de wijk en de archieven in, op zoek naar de mooiste anekdotes over de Brugse Poort en zijn bewoners. Aan de hand van die anekdotes maakte hij ‘Almanak’, een luisterspel over De Meibloem. ‘Almanak’ is een kruising tussen feit en fictie, verteld door buurtbewoners, gespeeld door acteurs. Oral history met een hoek af. Over het eerste verdiep van Cinema Rio, de T-Klub en De Internationale. Een Gents hoorspel, met Gentse acteurs, over de mooiste wijk van Gent. Met de stemmen van Simon De Winne, Brenda Bertin, Guido Lauwagie, Aziz Boukhzar, Margriet Bruggeman, Marthe Schneider, Yousef Zayyani en Luk De Bruyker. ‘Almanak’ werd gemaakt in opdracht van de residentenwerking van DeKoer. --- Is het Gentse dialect iets te moeilijk te begrijpen? In deze link vind je een transcript naar gewoon, ordinair Nederlands: https://goo.gl/x9sjHR English Transcript: https://goo.gl/DEJi12


03-Wit-vlak.jpg
 
Mihais tekening van het moment dat hij in de podcast hervertelt.

Mihais tekening van het moment dat hij in de podcast hervertelt.

PURPLE RAIN

PODCAST

In de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen, maken de gevangenen een radioprogramma van één keer per maand met interviews en muziek; poëzie en waargebeurde verhalen.
Mihai - een pseudoniem dat hij zelf heeft gekozen - heeft een levenslange geschiedenis van drugs en psychoses. Hij vertelt het verhaal van de noodlottige dag die hem in de gevangenis deed belanden.

Deze aflevering werd geproduceerd voor de Amerikaanse podcast Unfictional, van het publieke radiostation KCRW, in samenwerking met Radio Begijnenstraat.

Muziek van tram6o4/akkafscene en Studio Ree (Frederik De Clercq).
Extra stemmenwerk van Emil Safta, Mihaela Predan en Joris Van Damme.

Beluister de aflevering hier op de website van KCRW.

Warning: This episode is disturbing, and has one scene of unexpected and brutal domestic violence, as well as explicit language. In the Begijnenstraat prison in Antwerp, Belgium, the prisoners produce a once-a-month radio program featuring interviews and music; poetry and true stories. “Mihai” – a pseudonym he chose himself – has a lifelong history of drugs and psychosis. He’s in a wing for prisoners who have been deemed by the state as too dangerous to be released. He tells the story of the fateful day that landed him in prison. This episode is produced by Wederik De Backer for KCRW's Unfictional, in association with Radio Begijnenstraat.


03-Wit-vlak.jpg
 
In de gevangenis zitten is gemakkelijk. Je moét hier alles. Opstaan. Eten. Slapen. En dat moéten, dat kan ik. Maar weer buiten komen is moeilijk.
— Sonny

SONNY

RADIODOCUMENTAIRE

Een half jaar lang maakte ik voor Radio Begijnenstraat opnames met de gevangen van Vleugel F, in de Begijnenstraat in Antwerpen. Deze documentaire is het portret van één gevangene: Sonny. 

Gemaakt voor NPO Radio Doc (Nederland).

Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq).


Eindredactie door Jair Stein. 
Heel veel dank aan Katrin Lohmann en Nelle Van Damme van Radio Begijnenstraat.

Een half jaar lang maakte ik voor Radio Begijnenstraat opnames met de gevangen van Vleugel F, in de Begijnenstraat in Antwerpen. Deze documentaire is het portret van één gevangene: Sonny. Gemaakt voor NPO Radio Doc (Nederland). Muziek is van Frederik De Clercq. Eindredactie door Jair Stein. Heel veel dank aan Katrin Lohmann en Nelle Van Damme.


03-Wit-vlak.jpg
 
Hij lag daar, tussen beeldschermen en infuuszakken. Zijn ogen dicht. Een windel rond zijn hoofd.
Ik weet nog dat ik met mijn ogen geknipperd heb, alsof ik een foto nam. Om dat beeld voor altijd te bewaren op mijn netvlies.
— Lien

HELLHOLE

AUDIOFICTIE

Lien dwaalt rond aan het kanaal in een stad, onduidelijk waar ze naartoe wandelt of naartoe wilt. Ze stelt uit. Ze weet dat ze naar het ziekenhuis zou moeten gaan, op bezoek bij haar moeder. Dat wordt van haar verwacht. 
Maar het lukt niet. Ze heeft het niet zo voor ziekenhuizen. Dat brengt het verlies van haar broer opnieuw te dichtbij.

"A Walk Through A Hellhole" is een audioverhaal over angst, verlies en kinderen die scheetjes in elkaars gezicht laten.

Met de stem van Sofie Palmers.
Duur: 20 minuten.
Dank aan Tinne Claes, Julia Eckhardt en de gemeente Molenbeek.
Een productie van De Zieke Steur, in opdracht van Q-O2.

Lien dwaalt rond het kanaal, het is onduidelijk waar ze naartoe wandelt of naartoe wilt. Ze stelt uit. Ze weet dat ze naar het ziekenhuis zou moeten gaan, op bezoek bij haar moeder. Dat wordt van haar verwacht. Maar het lukt niet. Ze heeft het niet zo voor ziekenhuizen. Dat brengt het verlies van haar broer weer té dichtbij. "A Walk Through A Hellhole" is een audioverhaal over angst, verlies en kinderen die scheetjes in elkaars gezicht laten. Met de stem van Sofie Palmers. Duur: 20 minuten. Dank aan Tinne Claes, Julia Eckhardt en de gemeente Molenbeek. Een productie van De Zieke Steur, in opdracht van Q-O2.


03-Wit-vlak.jpg

BENT DIE IEDEREEN KENT

RADIOFICTIE

De Six Degrees of Separation gaan niet op voor Bent. Hij kent letterlijk élke gast van Annemie. Hij liep Dirk De Wachter tegen het lijf op een kinderfuif, werd gepest door Luc Janssen, leerde Fikry El Azzouzi autorijden en werd meermaals afgewezen door Veronique Leysen. Bent is de man die iedereen kent.

Elke dag nam hij aan het begin van De Bende Van Annemie op Radio 1 anderhalve minuut de tijd om herinneringen op te halen, uit de biecht te klappen of achterstallige rekeningen te vereffenen.

Lees hier de volledige bio van Bent.

Radiorealisatie: Wederik De Backer, Thomas Morlion en Lucas Derycke.

 
Enkele van de goede vrienden, concullega’s en kennissen van Bent.

Enkele van de goede vrienden, concullega’s en kennissen van Bent.


03-Wit-vlak.jpg

OPERATIE HUISVADER

RADIODOCUMENTAIRE

Steven maakte jarenlang deel uit van de elitetroepen van het Belgisch Leger. Tot op een dag niets meer lukte. Door een posttraumatische stressstoornis werd hij op non-actief geplaatst. Zijn nieuwe missie: huisvader.

Alles wat hij doet, doet hij met de toewijding en de discipline van een militair. Maar ’s nachts, wanneer er geen afleiding is, vindt het verleden zijn weg terug.

“Ik slaap heel slecht en ik droom elke nacht. Heel zware dromen. En als ik wakker word, zit die droom in mijn lichaam.”

Script en montage: Lucas Derycke en Wederik De Backer

Interviews: Steven Gelders

Stem: Katrin Lohmann

Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq).

‘Operatie Huisvader’ werd begeleid door Jair Stein en uitgezonden op NPO Radio 1 én als podcast aangeboden bij het Vlaamse Radio 1 in de reeks Iemand.

 
Strijken is een deel van mijn missie. Ik doe dat gedetailleerd. Ik neem geen seconde rust. Het is mijn missie om huisvader te zijn.
— Steven Gelders
operatiehuisvader
 

Steven maakte jarenlang deel uit van de elitetroepen van het Belgisch Leger. Tot op een dag niets meer lukte. Door een posttraumatische stressstoornis werd hij op non-actief geplaatst. Zijn nieuwe missie: huisvader. “Strijken is een deel van mijn missie. Ik doe dat gedetailleerd. Ik neem geen seconde rust. Het is mijn missie om huisvader te zijn. Maken dat de kinderen naar school gaan, dat ze boterhammen mee hebben, dat de afwas gedaan is ’s avonds, de strijk, de was…” Alles wat hij doet, doet hij met de toewijding en de discipline van een militair. Maar ’s nachts, wanneer er geen afleiding is, vindt het verleden zijn weg terug. “Ik slaap heel slecht en ik droom elke nacht. Heel zware dromen. En als ik wakker word, zit die droom in mijn lichaam.” Script en montage: Lucas Derycke en Wederik De Backer Interviews: Steven Gelders Stem: Katrin Lohmann Muziek: Frederik De Clercq ‘Operatie Huisvader’ werd begeleid door Jair Stein en uitgezonden op NPO Radio 1 én als podcast aangeboden via Radio 1 als onderdeel van de reeks Iemand.


03-Wit-vlak.jpg
 
Als het regent in Brussel, dan druppelt het in Ruiselede.
— Het zou een quote kunnen geweest zijn uit één van de mockumentary's. Maar het was het niet.

GEWONE MENSEN

RADIOFICTIE

‘Gewone Mensen’ is een satirische radioreeks over grote gebeurtenissen en de aandoenlijke Belgische bijwerkingen. Vijfentwintig mockumentary’s - grappige, fictionele documentaires - over de gewone man, en hoe hij het altijd aan zijn kloten heeft.

‘Gewone Mensen’ werd genomineerd in de Prix Europa 2015.

Radiorealisatie: Wederik De Backer, Thomas Morlion en Lucas Derycke.

————

‘Ordinary People’ is a radio fiction series about big events and their ridiculous Belgian side effects. A series that keeps up with current events without the need to be explanatory or verifiable. Made for the Belgian radio station “Radio 1“.

Link to the English transcript.


03-Wit-vlak.jpg

PLANTREKKERS

PODCAST

Plantrekkers is een onafhankelijke tweewekelijkse podcast, met een lichte voorkeur voor character driven documentaires en radiofictie. Radiomakers Wederik De Backer en Lucas Derycke nodigen verschillende makers uit om zelf een stuk te maken. Radiomakers, tv-makers, journalisten, muzikanten en fictieschrijvers krijgen carte blanche.
Zo wil Plantrekkers een plek zijn waar makers met elkaar en het publiek in aanraking komen. Een avontuurlijke plek, waar de luisteraar nooit echt weet wat te verwachten.

Luister naar Plantrekkers via Apple Podcasts, Spotify of www.plantrekkers.be.

Programmatie: Lucas Derycke en Wederik De Backer

Jingles: Studio Ree (Frederik De Clercq)

Vormgeving: Anemoon De Backer

 
logo 2000-2000.jpg
We zijn plantrekkers, foefelaars, slimmeriken die regels omzeilen en het heft in eigen handen nemen. We kiezen voor de weg, eerder dan voor het doel.
 

03-Wit-vlak.jpg
 
527164_3599290575730_1338731489_n1.jpeg

SLAPEND RIJK

RADIODOCUMENTAIRE

Voor jonge starters wordt het steeds moeilijker om meteen een job te vinden. De banen liggen niet bepaald voor het oprapen. En als je dan iets vindt, is er stress, lange dagen en weinig vakantie… Maar kan het ook anders ? Doen wat je graag doet en er toch goed voor betaald worden? Deze documentaire, die ik maakte toen ik nog aan het RITCS in Brussel studeerde, is een onderzoek naar alternatieven om geld te verdienen en zo slapend rijk te worden.

Slapend Rijk won de Tweede Prijs op de NTR Podcastprijs 2012.
De eerste prijs werd toen gewonnen door aartsvijand Lucas Derycke, met een stuk over het heelal.

Radiorealisatie & muziek: Wederik De Backer

Uitgezonden bij: ‘Nacht Van Het Goede Leven’ (KRO, Radio 1 Nederland) op 10-09-2012, en ‘Holland Doc Radio’ (NTR, Radio 1 Nederland) op 4-11-2012.

Voor jonge starters wordt het steeds moeilijker om meteen een job te vinden. De banen liggen niet bepaald voor het oprapen. En als je dan iets vindt, is er stress, lange dagen en weinig vakantie... Maar kan het ook anders ? Doen wat je graag doet en er toch goed voor betaald worden? Deze documentaire is een onderzoek naar alternatieven om geld te verdienen en zo slapend rijk te worden. --- 2e Prijs NTR Radioprijs 2012 --- De nominatiecommissie: "Wederik werkt een actueel thema verrassend en buitengewoon geestig uit. Oorspronkelijk en fris. Het medium radio komt volledig tot z'n recht." http://radioprijs.ntr.nl/2012/07/10/nominatie-9/


03-Wit-vlak.jpg